Πεντανόστιμο, ζουμερό κρασάτο κοτόπουλο. Ένα υπέροχο, λαχταριστό παραδοσιακό πιάτο για να απολαύσετε το τέλειο γεύμα στο οικογενειακό, και όχι μόνο, τραπέζι σας. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα φαγητό που θα γίνει το αγαπημένο σας. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 4 κόκκους μπαχάρι
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 3 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 200 ml κόκκινο κρασί ημίγλυκο
- 700 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκια κονκασέ
- 200 ml ζωμό λαχανικών
- 2 κ.σ. μέλι
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Τοποθετείτε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και τα κομμάτια κοτόπουλο και τα σοτάρετε για 3-4 λ από την κάθε πλευρά ή μέχρι να αποκτήσουν ροδοκόκκινο χρώμα. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα αφήνετε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, για 3-4 λ ή μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνετε την δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα, τη πάπρικα, ανακατεύετε, προσθέτετε και το σοταρισμένο κοτόπουλο και τα σοτάρετε όλα μαζί για άλλα 3 λ.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τον πελτέ, σοτάρετε για άλλα 4 λ και μετά “σβήνετε” με το κόκκινο κρασί. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε τις ντομάτες και τον ζωμό διαλυμένο σε 1/2 φλ. τσαγιού καυτό νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 40-45 λ περίπου.
- Τα τελευταία 5 λ μαγειρέματος, τσεκάρετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύτε απαλά και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας ιδανικά με πατάτες τηγανιτές και καλή σας απόλαυση!