Το τέλειο ψητό κοτόπουλο με πατατούλες στο φούρνο

Το τέλειο ψητό κοτόπουλο γεμιστό με μυρωδικά στο φούρνο του σπιτιού σας. Μια απλή, εύκολη και  γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή για ένα πεντανόστιμο, μυρωδάτο και μαλακό κοτόπουλο με πατατούλες στο φούρνο. Ένα αγαπημένο, διαχρονικό φαγητό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το με μια μεγάλη σαλάτα  επιλογής σας, τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί και καλή σας απόλαυση!

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο περίπου 1,5 – 1,8 κιλά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκια ρίγανη
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • 7 κ.σ. βούτυρο (2 κ.σ.+ 3 κ.σ. +2 κ.σ. χωριστά)
  • 1 λεμόνι
  • 2 κ.γ. κουρκουμά
  • 2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1.5 κιλό πατάτες baby (στο ίδιο μέγεθος, με τη φλούδα, κομμένες στη μέση)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών ή κότας
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 σακούλα ψησίματος για κοτόπουλο

 

Εκτέλεση συνταγής

 

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Χρησιμοποιείτε πάντα μια επιφάνεια κοπής αποκλειστικά για το κοτόπουλο. Με ένα μαχαίρι κόβετε αν υπάρχει μεγάλο μέρος του λαιμού. Επίσης κόβετε και το πρώτο κομμάτι από την κάθε φτερούγα (στην πρώτη κλείδωση), και μετά κόβετε το κάθε κομμάτι που κόψατε σε 3-4 μικρά κομματάκια. Τα κρατάτε όλα, και το λαιμό και τις φτερούγες, για τη συνέχεια (για τη σάλτσα).
  2. Αλατίζετε καλά εσωτερικά το κοτόπουλο με τουλάχιστον 2-3 κ.γ. αλάτι. Κόβετε το σκόρδο στη μέση, κατά μήκος, και το τοποθετείτε μέσα στη κοιλιά. Συνεχίζετε γεμίζοντας με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και τα φύλλα δάφνης. Σε αυτό το σημείο η κοιλιά θα πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτη με μυρωδικά (μην τα φοβηθείτε).
  3. Με τα δάκτυλά σας δημιουργείτε ένα άνοιγμα μεταξύ της πέτσας και του στήθους, για να δημιουργήσετε μια μικρή ‘θήκη’ και βάζετε από 1 κ.σ. βούτυρο σε κάθε στήθος. Πιέζετε από πάνω για να “απλωθεί” παντού το βούτυρο.
  4. Τοποθετείτε και το λεμόνι ολόκληρο στην άκρη του “ανοίγματος” της κοιλιάς , ουσιαστικά “σφραγίζοντας” τη κοιλιά και με ένα σπάγκο δένετε τα 2 μπούτια. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά τον κουρκουμά και τη πάπρικα. Λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο το κοτόπουλο και το πασπαλίζετε περιμετρικά με το μείγμα κουρκουμά-πάπρικας.
  5. Μεταφέρετε τις κομμένες πατάτες baby στη σακούλα ψησίματος και προσθέτετε τις 3 κ.σ. βούτυρο, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε και το κοτόπουλο μέσα στη σακούλα και σφραγίζετε τη σακούλα, έτσι ώστε να μην χάσετε τα υγρά. Μεταφέρετε τη σακούλα σ’ ένα ταψί και την καλύπτετε με ένα αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνετε το φαγητό σας για 1 ώρα, μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30 λ περίπου ή μέχρι να πάρει το κοτόπουλο ένα χρυσαφένιο χρώμα. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για 16 λ χωρίς να ανοίξετε τη σακούλα.
  7. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα σας: Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. βούτυρο μαζί με τα κομμάτια της φτερούγας και λαιμού που έχετε κρατήσει στην άκρη. Τα μαγειρεύετε για περίπου 5 λ ή μέχρι να αρχίσουν να καβουρδίζονται. Στη συνέχεια, προσθέτετε μέσα στο κατσαρόλι και όλο το ζουμί που βρίσκεται στη σακούλα του κοτόπουλου.
  8. Αφαιρείτε το λεμόνι, το οποίο θα έχει μαλακώσει πάρα πολύ από την κοιλιά της κότας, και το στύβετε μέσα στη σάλτσα, σε ποσότητα αναλόγως πόση λεμονάτη θέλετε τη σάλτσα σας. Μετά προσθέτετε τη μουστάρδα και μαγειρεύετε για άλλα 2-3 λ. Σουρώνετε τη σάλτσα σας από τα κόκαλα και σερβίρετε αμέσως το ψητό κοτόπουλο με τις πατάτες και τη λαχταριστή σάλτσα.

 

 

Recent Posts

Μενού
Μετάβαση στο περιεχόμενο