Φιλέτο γαλοπούλας με πιπεριές σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Ένα εξαιρετικό πιάτο για να το απολαύσετε σαν μεζέ με το ουζάκι ή το κρασάκι σας αλλά και ως κυρίως με πιλάφι ή ζυμαρικό επιλογής σας στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ, με καταγωγή από την Ήπειρο που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό φιλέτο γαλοπούλας, κομμένο σε κύβους ή σε μερίδες
- 4 πιπεριές, κομμένες σε φέτες
- 4 κρεμμύδια, κομμένες σε φέτες
- 4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε φέτες ή ροδέλες
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μπαχάρι, γαρίφαλο, κανέλα σε σκόνη
- 1 κοφτή κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 1/3 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο (στη γνήσια Ηπειρώτικη συνταγή προτείνεται 1 φλ. τσαγιού βούτυρο και καθόλου ελαιόλαδο)
Εκτέλεση συνταγής
- Κόβετε το φιλέτο γαλοπούλας σε κύβους ή σε μερίδες, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε φέτες. Ψιλοκόβετε τα σκόρδα και το βασιλικό και τα αφήνετε όλα στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια γαλοπούλας μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τη γαλοπούλα σε μπολ.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε τις πιπεριές (προαιρετικά και τη καυτερή), τα κρεμμύδια και τις ντομάτες και τα σοτάρετε και αυτά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαραθούν.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα μεταφέρετε τα λαχανικά με το λάδι τους κατευθείαν από το τηγάνι καθώς και τη γαλοπούλα μαζί με τους ζωμούς της. Προσθέτετε τα σκόρδα, το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, 1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό ή ζωμό κότας στο οποίο έχετε διαλύσει το πελτέ και ανακατεύετε.
- Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το φαγητό σας μέχρι να μαλακώσει η γαλοπούλα και “δέσει” η σάλτσα. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν απαιτηθεί, προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Το σερβίρετε ζεστό ως μεζέ ή με πιλάφι, πουρέ, ή ζυμαρικό επιλογής σας ως κυρίως πιάτο.